5 apr. 2010

5. Rugaciune in familie


O veche zicala spune ca familia care se roaga impreuna ramane impreuna.Temelia vietii crestine este rugaciunea. Cunostintele dobandite prin catehizare sunt importante, dar ele singure nu pot transforma un copil in crestin- pentru aceasta e nevoie de traire.
Rugaciunea nu se invata prin conferinte si lectii, ci prin participarea directa a copilului la viata de rugaciune a familiei. Aceasta nu trebuie sa fie ostentativa, ci sa faca parte din firescul zilnic.
Este bine ca familia sa isi stabileasca un anume ritual e rugaciune, in functie de programul zilnic si de varsta membrilor sai. Ora nu este foarte importanta, ci conteaza regularitatea si rutina.
Pentru copiii prescolari, o rugaciune scurta seara la capataiul patului, ca si rugaciunea de la masa, sunt usor de indeplinit si nu trebuie sa ii fortam la mai mult. Copiii mai marisori vor putea participa mult mai activ la rugaciunea familiei, prin cantari, lecturi, sau prin rostirea unei rugaciuni proprii. Ei pot pregati aceste momente prin aprinderea candelei, a lumanarilor sau, daca familia obisnuieste, tamaind.

Nu trebuie sa limitam rugaciunea la un anume moment al zilei, ci sa ii invatam pe copii sa se roage oricand, oriunde, ajutandu-i sa-si exprime sentimentele inaintea lui Dumnezeu. Decat sa ii invatam pe copii rugaciuni compuse special pentru ei, este mai bine sa rostim impreuna rugaciunile cele mai cunoscute ( rugaciunile incepatoare,Tatal nostru, sau troparele zilei), precum si versete din psalmi potrivite momentului respectiv, sau cantari de la slujbele Bisericii. Procedand astfel, adesori copilul va auzi la biserica o rugaciune pe care el o stia pe dinafara de acasa, si astfel este fericit, participand deplin la slujba si invatand s-o indrageasca.
Un timp regulat de rugaciune in familie va dezvolta copilul moral si intelectual, ajutandu-l sa se apropie de Hristos.

4 comentarii:

  1. SFATURI FOARTE BUNE.

    RăspundețiȘtergere
  2. I do consiԁer all thе ideas you hаve οffered to your post.
    They're really convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very short for newbies. Could you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.

    my homepage - 500 calorie diet

    RăspundețiȘtergere